Pharmacy1 BLOG

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Blog Ανοσοποιητικό scaled

Ο χειμώνας είναι εδώ και μαζί με αυτόν και οι ανάγκες του οργανισμού μας να θωρακιστεί έναντι των εποχιακών νόσων. Αν και τα τελευταία δύο σχεδόν χρόνια , με την είσοδό στη ζωή μας του CoVID-19 , η ανάγκη μας για δυνατό ανοσοποιητικό είναι παρούσα όλους τους μήνες του έτους , δεν παύει ωστόσο να εντείνεται αυτή η ανάγκη τους χειμερινούς μήνες , τόσο διότι ο CoVID-19 παρουσιάζει μια μεγαλύτερη επικινδυνότητα τους χειμερινούς μήνες με την πτώση της θερμοκρασίας , όσο και γιατί αρκετές άλλες λοιμώξεις και ιώσεις εμφανίζονται την εποχή αυτή.

Βασική ασπίδα προστασία μας λοιπόν εναντίον τους αποτελεί το ανοσοποιητικό μας, που είναι έτοιμο να αμυνθεί και να αποτρέψει τον οργανισμό από το να αρρωστήσει. Ο ιδανικός τρόπος προστασίας μας θα πρέπει να είναι αφενός η πρόληψη των μολύνσεων και αφετέρου η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να επιτυγχάνουμε σε περίπτωση νόσου γρηγορότερη ανάρρωση.

Ας δούμε λοιπόν με ποιούς βασικούς τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας για τη χειμερινή περίοδο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Φροντίζουμε να τρώμε τουλάχιστον 1 μεγάλη σαλάτα και 2 – 3 φρούτα κάθε ημέρα.

Καλό θα είναι αυτήν την περίοδο,να αποφεύγουμε τις ακραίες δίαιτες που στερούν από τον οργανισμό σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αποδυναμώνοντάς το ανοσποιητικό του σύστημα.

Επιλέγουμε λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, μπακαλιάρος, σκουμπρί) και θαλασσινά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Αυξάνουμε την κατανάλωση δημητριακών και προϊόντων ολικής άλεσης.

Επιλέγουμε φυτικά έλαια για το φαγητό και το μαγείρεμα, όπως το ελαιόλαδο.

Μένουμε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονα υγρά (νερό, χυμούς φρούτων και λαχανικών, φυσικά αφεψήματα).

Οι βιταμίνες οι οποίες διατηρούν σε καλή κατάσταση τον οργανισμό μας και το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι :

Βιταµίνη Α.  Βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βούτυρο, το αυγό, το συκώτι, τα καρότα και τις γλυκοπατάτες.

Βιταµίνες Β12, Β6, φυλλικό οξύ. Εντοπίζονται στο γάλα, το κρέας, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά και τα φρούτα με κίτρινο χρώμα.

Βιταµίνη C. Τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι φράουλες, οι πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο και οι ντομάτες είναι πηγές πλούσιες σε βιταμίνη C.

Βιταµίνη Ε. Το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά, η βρώμη, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε.

Μαγνήσιο. Εντοπίζεται στα δημητριακά ολικής άλεσης, το σουσάμι, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά και τον τόνο.

Σελήνιο.  Θα το βρείτε στα κρέατα, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Σίδηρος. Καλές πηγές είναι το συκώτι, το κρέας, τα αυγά, τα θαλασσινά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και οι ξηροί καρποί.

Ψευδάργυρος. Βασικό συτατικό για δυνατό ανοσποιητικό , θα το βρείτε στα θαλασσινά, τα ψάρια, τα αυγά και το κρέας.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Βρίσκονται  στα φυτικά έλαια, τα λιπαρά ψάρια και στους ξηρούς καρπούς.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ

Επειδή δεν είναι πάντα εύκολο να προσλαμβάνει κάποιος με τη διατροφή όλες τις βιταμίνες και στη σωστή ποσότητα που χρειάζονται για την ενίσχυσή της άμυνας του οργανισμού ή και γιατί ενόψει των ιώσεων του χειμώνα είναι θεμιτό να δώσουμε μια ώθηση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα , μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ποιοτικό συμπλήρωμα διατροφής που θα περιέχει τις κατάλληλες βιταμίνες ή και βότανα τα οποία βοηθούν για το σκοπό αυτόν.

– Έτσι ένα συμπλήρωμα με βιταμίνη C ιδανικά σε συγκέντρωση 1000mg ;ή ακόμη και 500mg αν συνδυάζεται με άλλες τονωτικά στοιχεία είναι απαραίτητο λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης. Δεσμεύει και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες εισέρχονται στον οργανισμό ή παράγονται από αυτόν, κάνοντας τα κύτταρα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις

Συμπλήρωμα με ψευδάργυρο: Ο ψευδάργυρος (Zn) είναι σημαντικός γιατί χαμηλή ποσότητά του στον αργανισμο΄προκαλεί μειωμένη ανοσοαπόκριση Πολλά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν συνδυασμό βιταμίνης C και ψευδαργύρου.

Αντιοξειδωτικές βιταμίνες : Εκτός της C , αντιοξειδωτικές είναι και βιταμίνες Α και Ε καθώς και το Σελήνιο. Ένας συνδυασμός των αντιοξειδωτικών αυτών εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος έχει και περισσότερα οφέλη , αφού είναι οι λεγόμενοι “σκουπιδιάρηδες” του οργανισμού , εξουδετερώνοντας τις τοξίνες

Βιταμίνη D . Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, τα συμπληρώματα βιταμίνη D προστατεύουν τους ανθρώπους από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Μάλιστα, οι επιστήμονες προτείνουν την προσθήκη της βιταμίνης D στις τροφές για να σωθούν ζωές.

Πρόκειται για την πιο πειστική μέχρι σήμερα επιστημονική διαβεβαίωση ότι η βιταμίνη D, πέρα από το να είναι ζωτική για την υγεία των οστών και των μυών, παράλληλα ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η D, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», παράγεται στο δέρμα υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, γι’ αυτό τα επίπεδά της μειώνονται τον χειμώνα.

Εχινάκεα. Σύμφωνα με έρευνες στο περιοδικό Lancet Infectious Diseases σχετικά με την αξιολόγηση των επιπτώσεων της εχινάκεια, προσδιορίστηκε πως

Η εχινάκεια μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ιώσεων κατά 58%.

Η εχινάκεια μειώνει τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος κατά περίπου μιάμιση ημέρα.

Μπορείτε να τη βρείτε σε συμπληρώματα διατροφής είτε μόνη της , είτε σε συνδυασμό με βιταμίνη C ή ψευδάργυρο και πρόπολη. Αντενδείκνυται σε ανοσοκατεσταλμένους.

Συμπλήρωμα με Πρόπολη: Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, τις τελευταίες όμως δεκαετίες προκαλεί έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον παγκοσμίως, καθώς δημοσιεύονται περισσότερα από 300 επιστημονικά άρθρα για την πρόπολη ετησίως. Σε γενικές γραμμές, η πρόπολη φαίνεται να έχει δράση ενάντια στα παθογόνα βακτήρια, στους ιούς και στους μύκητες, αντιφλεγμονώδη δράση καθώς και θετική επίδραση σε διάφορες παθήσεις του δέρματος.

Συμπληρώματα με Σαμπούκο:  Τα φλαβονοειδή από το εκχύλισμα Σαμπούκου φαίνεται να συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στους καρπούς του συμβάλλουν στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και εμποδίζουν τη δημιουργία ελεύθερων ριζών. Η λήψη Σαμπούκου τις πρώτες ημέρες του κρυολογήματος και της γρίπης, φάνηκε πως βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση, στη μείωση των φλεγμονών του ανώτερου ανοσοποιητικού καθώς και στη μείωση των συμπτωμάτων όπως πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο και συμφόρηση της μύτης μετά από μόλις 24 ώρες.

-Συμπληρώματα για τόνωση και ενέργεια : Μην ξεχνάμε πως λοιμώξεις και ιώσεις προκαλούν κατατονία και κόπωση , ακόμη και την περίοδο αμέσως μετά την ανάρρωση. Ένα καλό τονωτικό όμως , που θα σας συστήσει ο φαρμακοποιός σας μέλος Advance , θα είναι ο βοηθός σας τι ημέρες που θα πρέπει να επιστρέψετε στις υποχρεώσεις σας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα , με Ginseng επισπρόσθετα και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

ΑΣΚΗΣΗ

Πέρα από τις ιώσεις και τις δυσκολίες του χειμώνα , η άσκηση και η καλή φυσική κατάσταση του οργανισμού , βοηθάει και στην συνολική ευεξία και καλή λειτουργία όλου του οργανισμού και φυσικά και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εντάξτε λοιπόν στο πρόγραμμά σας κάποιες ώρες για την άθλησή σας.

ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ !

Μην ξεχνάμε πως υγεία δεν είναι στενά και μόνο οι δείκτες των εξετάσεων. Είμαστε ένα ψυχοσωματικό σύνολο και στον όρο καλή υγεία εμπεριέχεται και η καλή πνευματική κατάσταση , καλή διάθεση και η καλή ψυχολογία.

Μάλιστα η θετική ψυχολογία έχει αποδειχθεί πως επηρεάζει και την καλή σωματική υγεία !

Ένα από τα καλύτερα “φάρμακα” λοιπόν που μπορείτε να δώσετε στον οργανισμό σας , δεν θα σας το γράψει ο γιατρός. Θα το προσφέρετε εσείς ο ίδιος στον εαυτό σας.

Μπορεί να είναι μια καλή παρέα με αγαπημένους φίλους ή ένα ευχάριστο χόμπυ που θα σπάσει την πίεση της καθημερινότηας., πάντως σίγουρα θα είναι ένα δώρο στην ψυχή σας και στη συνολική σας υγεία !